• Matractisztítás: Milyen gyakran szükséges és miért?

  Matractisztítás az egészségért? Nem csak akkor kell, ha elpiszkolódik?

  A hálószobában használt matrac tisztítása rendszerint akkor kerül elő, amikor már foltos, elszürkült, poros. Pedig mire ennyi idő eltelik, már komoly egészségügyi veszélyeket is rejthet! Biztosan hallott már Ön is az atkamentesítésről, de nem mindenki tudja pontosan, miről is van szó valójában, és hogy miért is annyira fontos rendszeresen elvégeztetnie… Cikkünkben ennek járunk utána részletesen.

  Mik is azok a poratkák? Hogy kerülnek a matracokba?

  A házipor atka egészen apró, mindössze 0,2-0,5 mm), színe áttetsző. Életműködéséhez a legideálisabb környezet a 20-25 °C-os hőmérséklet és a 65-80 %-os relatív páratartalom. Ezek a feltételek leginkább a hálószobai matracokban vannak jelen egyidejűleg L!

  A poratka szaporodásához a házipor alapvetően szükséges. A házipor sokféle apró részecskéből tevődik össze. Található benne emberi haj, felhám darabkák, ruhaanyagok szálai, állati szőr, baktériumok, és ami mostani témánk szempontjából a legfontosabb: atkák és penészgombák.

  Mivel táplálkozik a poratka?

  matractisztitas kanapetisztitasA poratka táplálkozásában, fejlődésében és szaporodásában alapvető szerepet tölt be a bőrünk felső rétegéről lekopó és lehulló ún. „felhám”, valamint a fejbőrről pikkelyszerű darabkákban lehámló részecskék (köznapi nevén ez a korpa).

  Egy felnőtt testéről naponta kb. 1,5 gramm felhám távozik. Ebben a mennyiségben atkák tízezrei is élhetnek! Rossz hír, hogy a házipor mindenütt jelen van a környezetünkben, kiiktatni lehetetlen.

  Ezek a testfelületünkről lehulló szerves anyagok azonban a poratka számára nemcsak feldolgozhatatlanok, hanem annak zsírtartalma kifejezetten mérgező is számára. Ezért olyan szervezetekkel kénytelen kapcsolódni, amelyek a felhámot „előemésztik”, az abban lévő zsiradékokat pedig lebontják. A háziporban velük együtt élő egyes penészgomba fajok végzik el ezt a feladatot. A penészgombák által átalakított felhám már ideális táplálék a poratka számára.

  Miért éppen a hálószobai matracokban tanyáznak legnagyobb számban?

  Alvás közben testünk egyrészt számukra optimális hőmérsékletet teremt (20-22°C), másrészt a megfelelő páratartalom is kialakul a légzés és a test párolgása következtében. A poratkák "élelmezését" a testfelületünkről lekerülő hámréteg szolgáltatja. Teljes komfort, terített asztal! Mi kell még?

  Miért veszélyesek a poratkák? Mit okozhatnak? Mit tehetünk ellenük? Valóban megoldás rá a matractisztítás?

  A háziporral való érintkezés, annak belégzése rendkívül változatos bőrtüneteket (pl. viszketést, csalán-kiütést) okozhat, másoknál a szem kötőhártyájának és az orr nyálkahártyájának gyulladását (erős könnyezést és orrfolyást) idézhet elő.
  További tünetek lehetnek: száraz, erőltetett köhögés jelentkezhet, valamint a túlingerelt hörgők görcséből adódóan egyéb légúti problémák merülhetnek fel (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulhat ki. A poratkák szerepet játszhatnak ezen kívül az ekcéma, a szénanátha kialakulásában is.

  A házipor atka leggyakrabban légúti allergiát okozhat, pontosabban nem is maga a poratka okozza, hanem a poratka ürülékében kimutatható ún. glycoproteinek. A poratkák néhány nap alatt képesek annyi ürüléket termelni, mint a saját súlyuk. Több fronton is támadnak, ugyanis az allergiát nem csak a poratka ürüléke és váladéka okozhatja. Az elpusztult poratka teteme is allergizál! Ezek után el lehet képzelni, milyen szintű irritációnak vannak kitéve az arra érzékenyek.

  Matractisztítás atkamentesítéssel – miért érdemes így kérnie szolgáltatásunkat?

  A fentiek ismeretében Ön is könnyen válaszol erre a kérdésre, igaz? Cégünk a matractisztítás részeként vállalja nem csak a matrac általános tisztítását, hanem az atkamentesítést is. Ezt az eljárást célszerű min. évente egyszer elvégezni, így minimálisra csökkenthetjük a velünk élő hívatlan vendégek számát. 

  Ha éppen időszerű egy alapos matractisztítás, várjuk hívását!

  Kérjen árajánlatot itt!

  Kérdése van? Hívjon minket bizalommal:

  +36 20 400 0004

  Vagy írjon levelet, rövid időn belül megválaszoljuk kérdését:

  info@kanapetisztitas.hu